понедельник, 8 декабря 2014 г.

TEH HITAM VS TEH HIJAU

TEH HITAM VS TEH HIJAU

Assalamualaikum wrh. wbt.
Alhamdulillah. Artikel pertama dari pihak IMAM Volgograd untuk sesi kali ini. Belum terlambat lagi untuk mengucapkan selamat datang kepada bulan disember, yakni bulan pertama untuk musim salji di Rusia dan juga bulan terakhir untuk tahun 2014. Sudah mula untuk berfikir tentang azam 2015? Atau masih berusaha untuk mencapai azam yang belum direalisasikan? Apa pun azam anda, semoga anda menjadi lebih baik dari sebelumnya.
“Beruntunglah orang yang hari ini lebih baik dari semalam, rugilah orang yang sama keadaannya hari ini dengan semalam dan celaka lah orang yang hari ini lebih teruk dari semalam” –Saidina Ali-
Setelah beberapa lama tinggal di bumi Rusia ini, pasti tidak pernah terlepas dari soalan “чёрный или зелёный”(black or green) ketika hendak memesan air teh (чай ). Berbeza sangatkah khasiat kedua-dua teh ini sehinggakan penuh rak di pasar raya hanya untuk menjual teh-teh yang pelbagai perasa?
Siapa yang tidak kenal dengan teh?  Minuman teh merupakan minuman penyegar  yang paling popular dan paling banyak diminum di dunia setelah air putih. Teh diperoleh dari pucuk daun muda tanaman teh (Camelia sinensis). Orang Cina mengatakan lebih baik hidup tiga hari tanpa makanan daripada hidup satu hari tanpa teh.

Terdapat 5 jenis teh iaitu teh hitam, teh hijau, teh putih,teh herba dan teh oolong. Selain dari perbezaan warna, terdapat banyak perbezaan antara teh termasuk cara pemprosesan. Tetapi di sini kita akan memberikan lebih tekanan untuk perbincangan tentang teh hijau dan teh hitam.






Teh Hijau

Teh hijau dapat diperoleh melalui dua kaedah. Menurut kaedah tradisional Jepun, teh hijau diperoleh dengan mengukus daun teh.Sedangkan orang Cina mempersiapkan teh hijau dengan cara digoreng dalam kuali tanpa minyak.

Untuk menghindari proses oksidasi, teh diproses dalam waktu tidak lebih dari dua hari setelah dipetik. Sebab itu, daun teh tetap berwarna hijaunya sehingga disebut sebagai teh hijau dan proses penapaian dapat dihindari.

Teh Hitam

Tidak seperti teh hijau, teh hitam diperoleh setelah daun teh mengalami oksidasi sebelum dikeringkan.Setelah proses oksidasi selesai, daun teh kemudian dipanaskan dan dibahagi berdasarkan kualitinya. Warna hitam dari daun muncul akibat proses oksidasi.

Manfaat Kesihatan

Semua daun teh mengandungi ‘flavonoids’ yang diperoleh secara semula jadi melalui proses kimia yang mengandungi antioksida. Antioksida mencegah radikal bebas yang merosakkan yang mana mungkin menjadi punca penyakit kronik. Selalu minum air teh akan merendahkan tekanan darah dan kolesterol ‘LDL’ (kolesterol jahat) untuk mengurangkan risiko sakit jantung dan strok. Teh juga baik untuk kesihatan gigi dan tulang. Selain itu, teh juga mampu menyokong sistem imun yang sihat dan mencegah penurunan sel otak.

Sehingga kini, kajian menunjukkan teh hijau mengandungi banyak sebatian ‘epigallocatechin gallate’ (EGCg),iaitu antioksida yang 100 kali ganda lebih kuat berbanding vitamin C dan E. Proses penapaian telah menukarkan EGCg kepada sebatian lain yang menyebabkan teh hitam kurang memberi manfaat kepada kesihatan berbanding teh hijau. Bagai manapun, kajian baru-baru ini menunjukkan sebatian di dalam teh hitam – flavin dan rubigen- memberi banyak manfaat selain dari warna dan rasa. Sebatian ini turut memberi manfaat kepada kesihatan seperti teh hijau.

Teh hijau juga mengandungi jumlah kafein yang amat kecil, manakala teh hitam pula mengandungi lebih banyak kafein dari teh hijau, namun lebih rendah dari kopi. Namun, kandungan kafein adalah berbeza mengikut tumbuhan dan kaedah pemprosesan. Teh hitam sangat baik untuk melindungi diri terhadap penyakit jantung dan kanser. Pesakit tekanan darah rendah harus minum teh hitam yang juga baik untuk masalah pencernaan. Wanita yang ingin menurunkan berat badan juga dianjurkan minum teh ini asalkan anda meminumnya tanpa susu dan gula.




Teh hijau juga mengandung florida sehingga membantu mengurangi risiko gigi berlubang. Teh hijau dipercayai mampu mengurangkan peningkatan kolesterol dan risiko kanser. Teh hijau juga mengandung tannin yang bermanfaat meningkatkan ketahanan tubuh. Sebuah kajian yang dilakukan di China tahun 2012 menemukan bahawa teh hijau mampu memperbaiki kerosakan sel otak yang disebabkan pertambahan umur. Kandungan antioksidannya juga boleh menurunkan risiko glaucoma dan pelbagai masalah mata hingga kanser.

Disebabkan oleh proses oksidasi, teh hitam mengandung ‘polysaccharides’ yang dapat memperlambat penyerapan glukosa lebih efektif berbanding teh lain. Walau bagaimanapun, menurut kajian di Berlin University 2006, sebaiknya teh hitam tidak diminum bersama susu kerana ‘casein’ dalam susu akan menghilangkan manfaat untuk jantung.

Baik teh hijau dan teh hitam, kedua-duanya kaya dengan vitamin terutamanya vitamin C dan mineral. Selain itu, dengan meminum 2-3 gelas teh setiap hari, tubuh akan mendapatkan maksimum pengambilan vitamin B1, B2, B6, asam folat, dan sebagainya.

Peminum teh terbanyak di dunia, seperti di Jepun dan di China menikmati manfaat kesihatan dari kebiasaan mereka meminum teh. Oleh sebab itu, sedikit penduduk Jepun dan China diserang penyakit jantung dan kanser.

Kesan Samping

Mereka yang memiliki tekanan darah tinggi seharusnya menghindari teh hitam. Teh hitam mengandungi kafein yang boleh memburukkan tekanan darah tinggi. Kafein juga tidak baik bagi orang yang memiliki masalah penyerapan kalsium. Selain itu, kafein juga dianggap sebagai zat adiktif yang menyebabkan ketagihan. Kafein memiliki banyak kesan yang merugikan pada tubuh, terutama sistem saraf pusat. Namun, tidak ada bukti yang jelas di antara para ahli medik tentang kafein.

Jane Higden, pengkaji dari ‘Linus Pauling Institute’, menyatakan walaupun pelbagai kajian telah dilakukan untuk mengkaji hubungkait antara meminum teh dan risiko penyakit jantung dan kanser, namun tiada  kesimpulan tepat yang pengambilan teh yang banyak mampu melindungi manusia dari kedua-dua penyakit ini.

Untuk menentukan yang manakah yang lebih bermanfaat, sekiranya anda ingin minum minuman kafein yang panas pada waktu pagi, maka teh hitam adalah pilihan yang terbaik. Sekiranya anda ingin minum minuman panas pada waktu malam tanpa memberi kesan pada waktu tidur, maka teh hijau (teh putih juga) adalah pilihan yang terbaik.

Secara umumnya, teh memberi manfaat kepada kesihatan. Anda boleh sahaja memilih di antara teh hijau atau teh hitam yang sesuai dengan selera. Yang berbeza cuma warna dan rasa!

Informasi tambahan




Adakah anda tahu bahawa jenis kantung teh adalah berbeza untuk waktu pembuatan. Setiap jenis teh berbeza suhu ideal dan waktu pencelupan kantung teh untuk mendapatkan secangkir teh yang sempurna. Panjang benang pada kantung teh menunjukkan jenis teh mana yang mempunyai waktu terlama atau tercepat untuk pencelupan kantung teh.

0 коммент.:

Отправить комментарий